Juhlavuoden tunnus
Juhlavuoden visuaalisen tunnuksen ”Kalevala palaa” on suunnitellut graafikko Markus Itkonen. Tunnusta toivotaan käytettävän Kalevalan juhlavuoden tapahtumailmoituksissa, -tiedotteissa ja kutsuissa.
Tunnus kuvaa eepoksen elinvoimaisuutta, sen moniin maailman aatteisiin ja ilmansuuntiin leimahtelevia teemoja sekä siitä tehtyjä tulkintoja. Kalevala on valaissut suomalaista kulttuuria koko olemassaolonsa ajan, kipinöinyt taiteilijoissa ja tutkijoissa niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Sanotaan, että jokainen sukupolvi on tulkinnut Kalevalaa omista lähtökohdistaan, mutta todellisuudessa jokaisessa sukupolvessa siitä on syntynyt useita sekä toisiaan täydentäviä että keskenään ristiriitaisia tulkintoja.
Kalevalan elinvoimasta kertoo myös se, että Suomessa monet instituutiot ja traditiot ovat hyödyntäneet eeposta toiminnassaan ja julkisuuskuvassaan. Näin ovat tehneet kirkko ja uskonto, politiikka, taiteen laaja kenttä, koulut, tiedotusvälineet, järjestöt ja yritykset. Hyödyntäminen on tapahtunut joko painottamalla jotakin jo olemassa olevaa tulkintaa, muuttamalla sitä omiin tarkoituksiin paremmin sopivaksi tai luomalla uusia tulkintoja.
”Kalevala palaa” -tunnus kuvaa symbolisesti myös sitä, kuinka eepos aina uudestaan löytää tiensä suomalaiseen arkeen ja juhlaan. Se vaikuttaa niin juhlapuheisiin, arkiseen kielenkäyttöön, rocklyriikkaan, elokuviin, sarjakuviin kuin nimistöönkin, kuuluu iskelmissä ja näkyy tanssikoreografioista ja arkkitehtuuriin.
Kalevala on siis avoin ja herkkä tulkinnoille. ”Kalevala palaa” -tunnus muistuttaa juhlavuoden teemasta ”Mieleni Kalevala”. Sekin korostaa Kalevalan tulkinnallisuutta ja rohkaisee runoelman lukijoita tekemään siitä omia tulkintoja.
Ladattavat tunnukset
Lataa omaan käyttöösi sopiva tunnustiedosto alla näkyvistä vaihtoehdoista.
Tiedostot aukeavat uuteen selainikkunaan, josta voit tallettaa ne omalle koneellesi.
PDF-tiedostojen lukemiseen tarvittavan Acrobat Reader -ohjelman voit ladata ilmaiseksi Adoben sivuilta.
JPG- ja GIF-kuvatiedostot voit tallettaa koneellesi hiiren oikealla painikkeella (PC) kuvasta klikkaamalla.
Painotyö / Print (PDF): Käytetään painettaviin julkaisuihin ja korkealaatuisiin tulostustöihin.
Toimisto / Office (JPG): Käytetään toimistotason tulostettavissa asiakirjoissa.
Web (GIF): Käytetään verkkosivuilla, ohjelmistosovelluksissa sekä sähköisissä asiakirjoissa.